Žáci ZŠ Linecká nahlédli do světa hotelů a wellness
Žáci Základní školy Linecká z Českého Krumlova mohli v úterý 21. ledna 2025 nahlédnout do světa hotelů a wellness prostřednictvím workshopu, který jsme pro ně připravili ve Sporthotelu Zátoň nacházející se nedaleko Českého Krumlova. Na jednom místě se tak seznámili s obory, které jsou úzce napojeny na cestovní ruch, který je jeden z klíčových oborů našeho regionu, a proto konkrétně navštívit hotel nabízející širokou škálu služeb byla správná volba.
Workshop byl navržen tak, aby žáci získali hlubší porozumění o fungování hotelového sektoru spojeného s wellness a prakticky si mohli vyzkoušet profese, které jsou pro fungování hotelu nezbytné.
Workshop začal vřelým uvítáním obchodní manažerky Patricie Jedličkové spolu s ředitelem hotelu panem Jedličkou, kteří krátce pohovořili o konceptu tohoto rodinného hotelu. Zaměřují se především na budování dlouhodobých vztahů s klienty, kteří se sem velmi rádi vrací. „Naši klientelu tvoří především klienti z Česka, za což jsme velmi rádi. Nevyužíváme žádné portály na rezervace pobytů a vše vyřizujeme na přímo. Věříme, že toto je cesta pro budování kvalitních a dlouhodobých vztahů.“
V druhé části workshopu došlo k rozdělení žáků do menších skupin, kde se postupně seznamovali s recepcí, barem, kuchyní a celým hotelem. Žáci si pod odborným vedením kuchaře mohli vyzkoušet flambování palačinek včetně servírování. Tento praktický zážitek jim přiblížil profesi kuchaře a číšníka. Po konzumaci svého pokrmu pokračovali s panem ředitelem na prohlídku hotelu. Navštívili wellness centrum i sportoviště a dozvěděli se o postupném budování hotelu a širokém spektru profesí, které se na jeho provozu podílejí.
Na hotelovém baru si žáci připravili nealkoholické drinky a poté se přesunuli na recepci, kde si mohli vyzkoušet práci recepční. Každý z nich vytvořil rezervaci hotelového pokoje pro svého kolegu dle jeho představ, což přineslo zajímavý pohled na komunikaci se zákazníkem a správu rezervačního systému.
Tento den přinesl žákům nejen praktické zkušenosti, ale i možnost nahlédnout do zákulisí hotelového provozu a získat představu o náročnosti a rozmanitosti této práce. Na otázku, co žáky nejvíce zaujalo, reagoval Matěj: „nejlepší bylo flambování palačinky, to jsem nikdy nezkoušel a viděl jsem to jen v televizi. Vlastně mě překvapilo, že to není nic těžkého."
Autor: | musilova@jhk.cz |
Datum: | 22.01.2025 |